Upptäck tunisisk virkning med denna kompletta guide för nybörjare. Oavsett om du är ny på tekniken eller bara vill ha en uppfräschning, kommer den här artikeln att ge dig all viktig information du behöver för att komma igång.
Tunisisk virkning, ibland känd som afghansk virkning, är en unik konstform som delar likheter med stickning och virkning. Den använder en lång virknål, precis som traditionell virkning, och innebär också att man arbetar med flera maskor samtidigt, precis som stickning.
Så här använder du tunisisk virkning
Tunisisk virkning är särskilt lämpad för att skapa ganska täta texturerade tyger, vilket gör den till ett perfekt val för projekt som varma filtar, vinterkläder och hushållsartiklar. Det resulterande tyget är tjockare och mindre stretchigt än de som tillverkas med traditionell virkning eller stickning. Här är några andra egenskaper hos tunisisk virkning:
Snabbhet: Tunisisk virkning är i allmänhet lite snabbare än traditionell virkning och något snabbare än stickning.
Garnåtgång: Tunisisk virkning kräver något mer garn än vanlig virkning och betydligt mer än stickning.
. Bias: Det är vanligt att tyger gjorda med tunisisk virkning har en tendens att krulla sig. Detta beror på att vi alltid virkar på den högra sidan av tyget. Senare i denna artikel kommer vi att titta på några enkla sätt att minska denna krullningseffekt.
Upptäck Tunisisk virkning: De viktigaste funktionerna
Verkyg:
För att utöva tunisisk virkning behöver du en särskild virknål, längre än en traditionell virknål och med ett lock i änden. Denna virknål är vanligtvis mellan 10 och 14 cm lång och låter dig virka en hel rad maskor på en gång, ungefär som en sticknål.
Ett varv = två omgångar:
Varvet i tunisisk virkning virkas i två separata omgångar:
Främre pass: Du börjar med att virka från höger till vänster över varvet och lägger till öglor på virknålen. Detta kallas ofta för att ”lyfta maskorna”.
Bakåtspass: Utan att vända arbetet virkar du sedan baklänges från vänster till höger på varvet och tar bort öglorna från virknålen.
Det är viktigt att notera att framvirkningen och återvirkningen räknas som ett enda varv i tunisisk virkning.
Arbetsriktning: rätsidan mot dig
En intressant egenskap hos tunisisk virkning är att du alltid arbetar med ”rätsidan” av ditt projekt mot dig. Detta skiljer sig från konventionella virk- och sticktekniker, där du är van att vända ditt arbete i slutet av ett varv.
Tunisisk virkning för nybörjare: Lättare än du tror!
Tunisisk virkning kan verka skrämmande till en början, men var lugn, det är faktiskt enklare än du tror.
Om du redan behärskar traditionell virkning kommer du att märka att tunisisk virkning faller sig naturligt. Du vet redan hur du håller i virknålen och gör luftmaskor; nu handlar det bara om att lära dig var du ska sätta i virknålen och bekanta dig med de olika maskorna.
Varor
för tunisisk virkning:
Låt oss gå igenom de grundläggande varorna du behöver för att komma igång.
Tunisiska virknålar: Tunisisk virkning använder en längre version av en traditionell virknål, vanligtvis mellan 10 och 14 cm lång. Du kan också hitta dem märkta som afghanska krokar, men de är inte bara för att göra filtar.
Vissa krokar är långa och raka med ett fast stopp i änden (liknar en rak sticknål), medan andra har en flexibel kabel fäst vid änden för att rymma fler maskor. Det finns även uppsättningar med utbytbara krokar.
Tunisiska krokar finns i en mängd olika material, t.ex. aluminium, plast, trä eller bambu. Precis som traditionella krokar finns de i olika storlekar, från E/4 (3,5 mm) till N/15 (10 mm) och uppåt.
>
Välja rätt tunisisk virknål för ditt projekt:
När du väljer din tunisiska virknål är det generellt rekommenderat att välja en storlek som är dubbelt så stor som den som anges på garnetiketten. Anledningen till detta tillvägagångssätt är att tyget som erhålls från tunisisk virkning tenderar att vara tätt, och en större krok hjälper till att förbättra tygets drapering och smidighet, samtidigt som den minskar oönskad krullning.
Det är lämpligt att använda en rak virknål för smalare projekt som halsdukar, och kablade virknålar för bredare projekt som filtar.
Garnval:
När det gäller garn har du ett brett utbud av alternativ tillgängliga, och de flesta av dem kommer att fungera mycket bra för tunisisk virkning. Som nybörjare är det bäst att börja med ett medelviktigt garn med en slät struktur. Försök att undvika garn som är för hala eller fluffiga, eftersom det kan komplicera inlärningsprocessen.
Nödvändiga tillbehör:
Utöver virkningen behöver du några grundläggande tillbehör, till exempel en bra sax, stygnmarkörer, ett måttband och en ullnål för att stoppa in ändarna.
Så gör du tunisisk virkning:
I det
här avsnittet guidar vi dig genom stegen för att göra ditt första prov på tunisisk virkning. Du får lära dig hur du gör en startkedja och sedan det grundläggande varvet. Därefter kommer vi att utforska var du ska sätta i din virknål och hur du avslutar ditt arbete genom att sticka det sista varvet.
Göra startkedjan:
Precis
som i traditionell virkning börjar tunisisk virkning med en enkel smygmaska och ett varv luftmaskor. Det är viktigt att försöka virka startkedjan på ett avslappnat sätt så att den matchar bredden på de följande raderna. Om du tycker det är svårt att göra en lös startkedja kan du använda en lite större virknål.
För att börja gör du en startkedja genom att virka en kedja för varje maska i ditt virkprover.
Göra grundvarvet:
När vi har vår startkedja kommer vi att göra grundvarvet, även känt som ”cast on row” på engelska. Detta grundvarv är specifikt för tunisisk virkning och utgör basen i ditt projekt.
Som med andra tunisiska virkningsvarv består grundvarvet av ett ut- och bakåtpass. Först virkar vi i startkedjan för att lägga till öglor till virkningen. Sedan arbetar vi oss upp i varvet genom att ta bort öglorna från virknålen.
Frontpass:
För att börja, sätt in kroken i den andra kedjan från kroken. Du kan välja att sätta kroken under den bakre öglan på kedjan eller under ”bulan” på baksidan av kedjan, beroende på vad du föredrar. Gör sedan ett kast och dra upp en ögla. Låt öglan sitta kvar på kroken. Upprepa detta i varje kedja genom hela varvet.
Vänd tillbaka:
När du kommer till slutet av varvet är det viktigt att du inte vänder arbetet. Så här gör du i returpasset:
Gör ett kast och dra genom en ögla på kroken. Denna ögla representerar slutkedjan, motsvarande vändkedjan i traditionell virkning.
Gör ett
nytt kast och dra genom två öglor på nålen.
Att
upprepa steg 2 för varje maska i varvet tills det bara återstår en ögla på virknålen.
Den ögla som är kvar på nålen i slutet av returpassagen blir den första maskan i nästa varv och det nya varvet börjar.
Maka maskor:
Vi är nu redo att börja vårt nästa varv med maskor.
Låt oss titta på de olika delarna av en maska och de många ställen där du kan plocka upp dem.
När du tittar närmare på en rad med tunisisk virkning ser du garnsträngar som löper i både vertikal och horisontell riktning. De två vertikala staplarna, fram och bak, bildas när du plockar upp maskor på det främre varvet. De två horisontella stängerna, överst och nederst, bildas när du virkar bakåt.
I tunisisk virkning är de olika delarna av en maska följande:
Främre stången: Detta är en vertikal tråd som sitter till vänster om maskan, mot framkanten av arbetet.
Bakre stolpen: Detta är en vertikal tråd som sitter till höger om den främre stolpen, mot bakkanten av arbetet.
Toppstolpen: Detta är en horisontell tråd som sitter överst på maskan.
Nedre stolpen: Detta är en horisontell tråd precis under den övre stolpen.
Dessa olika delar är de grundläggande elementen som du kommer att använda för att skapa olika mönster och texturer i dina tunisiska virkprojekt.
Här är de olika ställena där du kan sticka in din virknål för att plocka upp tunisiska maskor:
Under de främre eller bakre vertikala stängerna.
Mellan de främre och bakre stängerna.
I
utrymmet mellan två intilliggande par av vertikala stänger.
Under en eller två av de horisontella stängerna.
Dessa olika positioner ger varierande möjligheter att skapa olika mönster och effekter i dina tunisiska virkprojekt.
Varje
metod att plocka upp maskorna skapar ett distinkt tyg med en annan struktur och namn.
Virka första maskan på varvet:
Den ögla som sitter kvar på nålen i slutet av föregående returpassage är första maskan i nästa frampassage.
För att virka nästa maska går du över de lodräta trådarna i kanten av arbetet och sätter nålen i den andra uppsättningen lodräta trådar i raden nedanför.
Virka varvets sista maska
För att virka den sista maskan i den främre passagen, stickas nålen genom de främre och bakre lodräta trådarna som sitter på arbetets ytterkant.
Avslutningslinje:
Det sista steget i ditt arbete är avslutningslinjen. Vanligtvis använder du ett varv med tunisiska uppläggningsstygn som avslutningsvarv. Att virka
tunisiska uppläggningsstygn liknar att virka vanliga uppläggningsstygn.
För att virka framdraget med tunisiska uppläggningsstygn, sätt i virknålen som ditt mönster anger. Lägg sedan upp och dra genom de två öglorna på nålen. Fortsätt på detta sätt genom hela varvet.
Till skillnad från andra tunisiska virkningar finns det inget bakre pass i den tunisiska uppläggningsstygnen, eftersom du kommer att virka alla maskorna under det främre passet.
Tips:< Virka det avslutande varvet lite löst för att matcha tygets bredd nedanför.
Grundläggande stygn i tunisisk virkning:
När du behärskar de grundläggande teknikerna kan du gå vidare och lära dig några specifika stygn. Varje maska har sin egen struktur som skapas genom att virknålen sätts in på specifika ställen.
Enkel tunisisk maska: Denna grundmaska har en härlig vävd struktur och drapering, särskilt när den virkas med en större virknål.
Framdragningen
görs genom
att virka från höger till vänster under den främre vertikala stolpen.
Turneringen
görs genom att virka den enkla returdragningen.
Tunisisk sticka: Denna unika sticka ger ditt tyg en stickad look och skapar ett tjockare tyg.
För att virka framst
, stick in virknålen framifrån och bakåt mellan de lodräta stolparna fram och bak.
För att virka bakslaget
gör du det enkla bakslaget.
Tunisisk bakstygn: Tunisisk bakstygn har en ojämn struktur som liknar stickade bakstygn. Den används ofta för att lägga till en kontrasterande kant i tunisiska virkprojekt.
Framdragningen görs genom att virknålen förs in från höger till vänster under den främre lodräta stolpen, samtidigt som garnet hålls framme på arbetet.
Bakdragningen görs genom
att göra den enkla bakdragningen.
Tunisisk fullsöm: Denna söm ger en vacker vävd struktur, perfekt för mysiga filtar och kuddfodral.
För att virka in framstygnet, stick in nålen under den vågräta stolpen mellan två par intilliggande lodräta stolpar.
För att arbeta in returpasset, utför det grundläggande returpasset.
För den tunisiska fullstygnen är det viktigt att förskjuta stygnplaceringen för att få raka sidor och ett jämnt antal stygn.
Högre maskor:
Dessa maskor
liknar vanlig virkning, men du behåller maskans sista ögla på virknålen.
Du kan sätta i nålen enligt anvisningarna i ditt mönster.
Tunisisk dubbel virkning:Gör ett kast, sätt i nålen och dra genom en ögla, gör ett kast och dra genom två öglor, låt den återstående öglan vara kvar på nålen.
Trippel tunisisk virkning: Gör ett kast två gånger, sätt i virknålen och dra genom en ögla, gör ett kast och dra genom två öglor, gör ett kast och dra genom två öglor igen, lämna den återstående öglan på virknålen.
Vuxna maskor:
Tunisisk bakstygn: Denna maska har en ojämn struktur som liknar den tunisiska bakstygnen, men den virkas från baksidan.
Tunisisk bikakestygn: Den här stygnen ger en härlig bikakestruktur. Den skapas genom att kombinera den tunisiska enkelstygnen med den tunisiska omvända stygnen.
Tunisisk smockstygn: Denna söm har en intressant struktur som liknar den tunisiska bikakestygnen, men det är en tvåradig variant som görs med den tunisiska enkelstygnen.
<
p>Tunisisk smockstygn: Denna söm har en intressant struktur som liknar den tunisiska bikakestygnen.
Entrelac med tunisisk virkning: Denna teknik innebär att man arbetar i små sammanhängande rutor eller rektanglar, vilket skapar ett vävt eller lapptäcksliknande utseende.
Du kan skapa blåsta maskor med tunisisk virkning, precis som du gör med vanlig virkning. För att göra detta, sätt i din virknål eller någon maska som anges i ditt mönster, avsluta sedan med att lämna en ögla på nålen.
Så här ökar och minskar
du tunisisk virkning
:
Du kan öka maskor i mitten av ett varv eller lägga till maskor i början eller slutet av ett varv. För att minska maskor, virka två maskor tillsammans på fram- eller bakvarvet.
Så här stickar du tunisisk virkning runt:
När du virkar tunisisk virkning runt, behöver du en dubbeländad virknål. Du kan hitta raka krokar med dubbla ändar och runda krokar med dubbla ändar. Dubbeländade raka krokar ser ut som stickor, men med huvudet på en krok i varje ände. Dubbeländade runda krokar har en kort krok i varje ände, med ett snöre som förbinder dem i mitten.
Så här byter du färg på tunisisk virkning:
Garnbyte på tunisisk virkning liknar garnbyte på vanlig virkning. Lägg till det nya garnet på den sista uppläggningen av maskan och fortsätt med den nya färgen.
Tunisiska virkprojekt för nybörjare att prova:
Nu när du är bekant med tunisiska maskor är det dags att göra ditt första projekt. För att komma igång väljer du ett enkelt projekt som låter dig fokusera på teknik snarare än komplex design. En varm, mysig halsduk eller en praktisk kökshandduk är bra alternativ.
Kan jag använda en vanlig virknål för tunisisk virkning?
Ja, tekniskt sett kan du använda en vanlig virknål för tunisisk virkning.
Det är ett bra sätt att prova denna teknik utan att investera i dedikerade verktyg. Välj en virknål med rakt skaft (inga skrymmande tumgrepp eller ergonomiska handtag). Tänk på att vanliga virknålar är kortare än tunisiska virknålar, så du kommer att begränsas av antalet maskor du kan sätta på nålen.
Kan jag använda vilket garn som helst för tunisisk virkning?
Ja, nästan alla garn kan användas för tunisisk virkning, så länge du har rätt storlek på virknålen. För de flesta tunisiska maskor behöver du en virknål som är två storlekar större än den du brukar använda. Gör ett testprov med det garn och den virknål du vill använda för att bedöma dess färdiga utseende, drapering och struktur.
Är tunisisk virkning snabbare än vanlig virkning?
Tunisisk virkning kan vara lite snabbare än vanlig virkning, beroende på din personliga skicklighetsnivå. Det är också snabbare än stickning.
Varför krullar sig mitt tunisiska virkprov?
De flesta tunisiska virkmaskor tenderar att krulla sig.
Oroa dig inte, det är ett naturligt resultat av att alltid arbeta på samma sida. För att minska krullning kan du prova att använda en större virknål, bibehålla en lös spänning och blockera ditt färdiga projekt. Du kan också lägga till en kant i en söm som inte är benägen att krulla, till exempel tunisisk avigmaska.